اسپلینت بینی
تا کنون به بینی افرادی که به تازگی جراحی بینی انجام داده اند توجه کرده اید؟ یک جسم سفید رنگ و سخت بر روی بینی آن ها وجود دارد به نام اسپلینت بینی. از آنجایی که سوالات بسیار زیادی در این زمینه مطرح است و اکثر بیماران تمایل دارند بدانند تفاوت اسپلینت یا گچ روی بینی در چیست یا اینکه چگونه باید از آن مراقبت کنند ، لازم دانستیم در این مقاله از سایت دکتر مجتبی ملکی بهترین جراح زیبایی بینی در تهران در رابطه با آن صحبت کنیم. اگر به تازگی تحت درمان قرار گرفته اید و بینی شما گچ گرفته شده است و مشتاق هستید تا همانند سایر پروسه های درمانی و زیبایی ، دوره نقاهت را با رعایت نکات مراقبتی و دستورالعمل های صحیح به سلامت سپری کنید توصیه می کنیم این مقاله از سایت دکتر مجتبی ملکی بهترین جراح بینی تهران را تا انتها و با دقت بخوانید.
تفاوت اصلی اسپلینت بینی و گچ
همانطور که اشاره شد یکی از مهم ترین سوالاتی که در زمینه گچ روی دماغ مطرح می باشد این است که ایا اسپلینت همان گچ دماغ است یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید بگویم خیر اسپلینت و گچ هر دو یکی هستند و وظیفایف یکسانی دارند. به عبارتی دیگر اسپلینت همانند گچ عمل کرده و باعث می شود دماغ بعد از انجام عمل جراحی بی حرکت بماند تا شکل جدید خود را حفظ کند. اسپلینت دماغ اغلب به صورت دو قطعه پلاستیکی برای تنظیم موقعیت جدید بینی شما مورد استفاده قرار می گیرد و از موادی از قبیل سیلیکون یا آلومنیوم ساخته شده است. لازم است بدانید که متناسب با ویژگی ها و نیاز های منحصر به فرد هر مراجعه کننده ، پزشک از متریال های مناسبی برای اسپلنیت بینی استفاده می کند.
مراقبت های که باید بعد از برداشتن اسپلینت بینی انجام دهید!!
زمانی که اسپلینت از روی دماغ شما برداشته می شود ، نباید سریعا در رابطه با شکل ظاهری و فرم بینیتان قضاوت کنید. آنچه که تا کنون می بینید شکل واقعی بینی شما نبوده و نیست. بهتر است بدانید که نتایج واقعی و تغییرات حاصل شده بر روی دماغ شما زمانی مشاهده می شوند که تورم بینی شما به طور کامل از بین برود ، قرمزی و جای زخم های روی پوستتان نیز درمان شود. تورم در روز های ابتدایی بعد از جراحی در بیشترین حد خود قرار دارد و پس از آن به مرور زمان دچار نوساناتی می شود که باعث می شود به مرور زمان از بین برود. از همین رو بهتر است برای دیدن نتایج نهایی کمی صبور باشید. بهبود کامل استخوان ها باعث جا افتادن بافت دماغ می شود که معمولا به چند ماه زمان برای بهبود پیدا کردن نیاز دارد. به طور کلی می توانیم به گویم شما برای اینکه نتایج نهایی را ببینید به یک سال زمان نیاز دارید البته نتایج بعد از گذشت حداقل 7 ماه قابل مشاهده می باشند اما برای اینکه دیگر هیچ تورمی وجود نداشته باشد باید تا یک سال صبر کنید. در طول این دوران بعد از برداشتن اسپلینت بینی نیاز است تا مراقبت های بعد از جراحی بینی را از جمله عدم لمس بینی ، انجام ماساژ دماغ ، تمیز کردن و شتشوی بینی و همچنین چسب زدن درست دماغ را انجام دهید که در رابطه با هر کدام از آن ها در سایت دکتر مجتبی ملکی مقاله ای تهیه شده است که شما عزیزان می توانید به آن ها مراجعه کرده و مطالعه نمایید. در صورتی که در خصوص هر کدام از آن ها نیز سوالی داشتید می توانید در انتهای مقاله از ما بپرسید تا در کوتاه ترین زمان ممکن پاسخ آن برای شما ارسال شود.
10 روز بعد از جراحی زیبایی بینی، پس از بر داشتن گچ بدون کبودی، با کمترین تورم
چرا باید بعد از انجام عمل جراحی از آتل یا اسپلینت بینی استفاده کنیم؟؟
در ابتدایی مقاله سعی شد به اختصار به توضیح علت انجام این امر پرداخته شود. اما در این بخش قصد داریم به توضیح شفاف تر این مسئله بپردازیم. تغییر در شکل و اندازه بینی باعث ایجاد تغییر در زاویه میان پل بینی نیز می شود و این امکان وجود دارد تا نوستریل ها باریک شده یا محل نوک بینی تغیر پیدا کند. با انجام عمل جراحی دماغ با استفاده از هر دو روش باز و بسته ، شکاف هایی داخل بینی ایجاد می شود که معمولا میان نوستریل ها می باشد. پس از انجام عمل جراحی شاهد تغییر یافتن غضروف ها ، جدا شدن بافت نرم از بافت های زیرین و تراشیده شدن و تغییر مکان استخوان ها خواهیم بود. از همین رو استفاده از آتل یا اسپلینت روی دماغ بسیار مهم و کاربردی می باشد. چرا که غضروف ها و استخوان های که در حال بهبودی هستند را در محل جدیدشان حفظ می کند. همچنین وجود آتل به شما یادآوری می کند که باید از بینی خود در برابر ضربات ناگهانی که باعث ایجاد آسیب های جدی و خطرناک می شوند مراقبت کنید.
برداشتن اسپلینت بینی
در زمان خروج از بیمارستان یا مرکز درمانی پزشک زمانی را جهت برداشتن اسپلینت روی بینی تعیین می کند که نیاز است پس از گذراندن آن برای برداشتن اسپلینت و همچنین مشاهده تغییرات حدودی بینی خود به پزشک مراجعه کنید. بهتر است به یاد داشته باشید که فرم بینی که پس از برداشتن اسپلینت در ایینه می بینید نتیجه نهایی نمی باشد. برخلاف توصیه های که پزشک در روز های ابتدایی در رابطه با اسپلینت روی بینی به شما می کند و می گوید نباید به هیچ عنوان مرطوب یا خیس شود ، توصیه می گردد برای سهولت امر جدا سازی اسپلینت ، در روز قبل به حمام بروید و اجازه دهید تا اسپلینت به خوبی خیس شود. همانطور که گفته شد هدف از انجام این کار پیش از مراجعه به پزشک این است که اسپلینت از روی بینی راحت تر برداشته شود چون جریان یافتن آب بر روی اسپلینت باعث شدل شدن و در نتیجه جدا شدن ساده تر می شود.
آیا در زمان برداشتن اسپلینت درد احساس خواهیم کرد؟
بسیاری از مراجعه کنندگان از اینکه در زمان برداشتن اسپلینت بینی احساس درد کنند ، ابراز ناراحتی و نگرانی می کنند. در حالی که باید بگویم برداشتن اسپلینت یک فرایند بدون درد و ساده می باشد. البته برخی از بیماران تنها در طول فرایند درمان به دلیل کشیده شدن مختصر پوست ممکن است درد بسیار جزئی و کمی را تجربه کنند اما اکثر بیماران ، فرایند برداشتن اسپلینت را یک پروسه بدون درد عنوان می کنند. در واقع باید گفت که بعد از برداشته شدن اسپلینت از روی بینی ، احساس بهتری را به دست آورده و تنفس راحت تری خواهد داشت. استفاده از اسپری سالین بلافاصله بعد از برداشتن اسپلینت به کاهش پوسته پوسته شدن و بروز احساس سوزش در زمان برداشتن اسپلینت بینی کمک بسیار زیادی می کند.
اگر در روز های ابتدایی اسپلینت بینی خیس شد چه کار کنیم؟
در نخستین روز های درمان نیاز است تا از خیس شدن گچ یا اسپلینت دماغتان جلوگیری کنید ، اما اگر نخواسته یا بر اثر بی احتیاطی این اتفاق رخ داد و آن خیس شد بهتر است با یک دستمال تمیز بدن ایجاد فشار به بینی رطوبت آن را بگیرید یا از باد خنک و ملایم سشوار برای خشک کردن اسپلینت استفاده نمایید. در صورتی که اسپلینت خیس شد و شما نتوانستید آن را خشک کنید و همین موضوع باعث شد که اسپلینت شل شده و از روی بینی جدا شود ، نیاز است تا به پزشک خود مراجعه کنید. بهتر است بدانید که اگر اسپلینت بینی استحکام و مقاومت خود را از دست دهد باعث می شود فرم بینی نیز تغییر نماید. از همین رو نیاز است تا برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی تا حد امکان از خیس شدن آن جلوگیری کنیم. به همین منظور بهتر است به جای دوش گرفتن ، استحمام کنید و مو های خود را با استفاده از تکنیک آرایشگاه ها بشوید. برای تمیز کردن صورت خود نیز بهتر است به جای شستشوی کامل صورت با آب از یک دستمال تمیز و مرطوب و نرم استفاده کنید.
چگونه با اسپلینت بینی حمام کنیم؟
حمام کردن بعد از جراحی بینی یکی از دغدغه های شایع بیماران است، چرا که حفظ اسپلینت بینی از خیس شدن اهمیت زیادی دارد. با رعایت نکات ساده ای می توان به راحتی و بدون آسیب به بینی دوش گرفت.
مراحل حمام کردن با اسپلینت بینی
اول از همه باید آماده سازی هایی انجام شود ، مانند :
- انتخاب کردن زمان مناسب : بهترین زمان برای حمام کردن ، چند ساعت پس از خوردن صبحانه یا نهار است. از حمام کردن بلا فاصله بعد از عمل یا زمانی که احساس ضعف و سرگیجه دارید ، خودداری کنید.
- محیط حمام را در دمای معتدل نگه دارید : از ایجاد بخار زیاد در حمام خودداری کنید ، زیرا بخار می تواند باعث شل شدن اسپلینت شود. همچنین موقع دوش گرفتن از آب داغ و یا آب سرد استفاده نکنید و با استفاده از آب ولرم خود را تمیز کنید.
- موارد لازم را از قبل آماده کنید : حوله ، شامپو ، لیوان ، صابون ملایم و آب ولرم را در دسترس خود قرار دهید.
همچنین برای خیس نشدن اسپلینت بینی می توانید مواردی که در ادامه به شما گفته می شود را حین حمام کردن رعایت کنید :
- از دوش کوتاه استفاده کنید : به جای وان ، از دوش کوتاه با آب ولرم استفاده کنید.
- از اسپلینت محافظت کنید : سر خود را به سمت جلو خم کنید و با لیوان یا دست آزادتان روی اسپلینت را از برخورد مستقیم با آب محافظت کنید.
- از شستشوی بینی خودداری کنید : تا زمانی که اسپلینت بینی بر روی بینی شما قرار دارد ، شما نمی توانید بینی خود را شستشوی دهید.
- به آرامی صورت خود را بشویید : با حرکات آرام و ملایم به حالت چرخشی ، صورت خود را با صابون و آب ولرم بشویید.
- از فین کردن خودداری کنید : به هیچ عنوان فین نکنید ، زیرا که احتمال خونریزی را بیشتر می کند. در عوض می توانید با دستمال کاغذی ، به آرامی بینی خود را تمیز کنید.
به چه کسانی استفاده از اسپلینت بینی توصیه نمی شود ؟
اسپلینت بینی یک ابزار مفید برای بهبود نتیجه جراحی بینی است ، اما در برخی موارد خاص ، استفاده از آن می تواند عوارضی را به همراه داشته باشد. قبل از استفاده از اسپلینت ، حتماً با پزشک خود مشورت کنید تا از مناسب بودن آن برای شما اطمینان حاصل کنید. اما چه مواردی شما را از استفاده از اسپلینت بینی منع می کند ؟
- افرادی که مشکلات تنفسی شدید دارند : افرادی که از مشکلات تنفسی شدید مانند آسم یا آلرژی رنج می برند ، ممکن است با استفاده از اسپلینت بینی اذیت شوند. اسپلینت ممکن است باعث انسداد راه های هوایی و تشدید مشکلات تنفسی شود.
- افرادی با پوست حساس : افرادی که پوست بسیار حساس دارند ، ممکن است به مواد تشکیل دهنده اسپلینت حساسیت نشان دهند. این حساسیت می تواند منجر به خارش ، قرمزی و تورم شود.
- افرادی با عفونت های پوستی : اگر در ناحیه بینی یا اطراف آن عفونت پوستی وجود داشته باشد ، استفاده از اسپلینت می تواند باعث گسترش عفونت شود و در این صورت معمولا توصیه نمی شود.
عوارض احتمالی استفاده از اسپلینت بینی
اگرچه استفاده از اسپلینت برای محافظت از بینی بعد از عمل ضروری است ، ممکن است در طول مدتی که در بینی قرار می گیرد عوارضی را به دنبال داشته باشد. بروز این علائم و عوارض معمولا اجتناب ناپذیر و البته قابل حل است. برخی از مهم ترین عوارض احتمالی استفاده از اسپلینت بینی در ادامه آورده شده است.
- مشکلات تنفسی : همانطور که گفته شد، اسپلینت می تواند باعث انسداد راه های هوایی و مشکلات تنفسی شود.
- عفونت : اگر اسپلینت به درستی تمیز نشود یا در شرایط غیر بهداشتی قرار گیرد ، می تواند باعث ایجاد عفونت شود.
- فشار بر پوست : اسپلینت می تواند باعث ایجاد فشار بر پوست بینی و اطراف آن شود که منجر به قرمزی و درد شود.
- تاخیر در بهبودی : در برخی موارد ، استفاده از اسپلینت می تواند باعث تاخیر در روند بهبودی شود.
دقت داشته باشید که موارد گفته شده احتمال رخ دادن بسیار پایینی دارند ، اما دانستن آن ها خالی از لطف نیست.