گرفتگی بینی بعد از عمل
گرفتگی بینی بعد از عمل از جمله مشکلات شایعی است که بیماران بعد از جراحی بینی با آن مواجه می شوند. این وضعیت اگرچه بسیار کلافه کننده است ، اما چاره ای جز تحمل آن نیست. چون کیپ شدن بینی بعد از عمل طبیعی است و علت اصلی آن ورم بینی بعد از عمل است. گرفتگی دماغ بعد از جراحی ممکن است از چند روز تا چند هفته ادامه داشته باشد. در این مقاله به بررسی دلایل کیپ شدن بینی بعد از عمل و اقدامات مناسب برای درمان آن از دید یک جراح بینی خوب می پردازیم.
علت کیپ شدن یکی از سوراخهای بینی بعد از عمل
به طورکلی گرفتگی بینی ممکن است دلایل گوناگونی داشته باشد. اما اگر فرد بعد از جراحی بینی دچار کیپ شدن و گرفتگی شود ، اصلی ترین علت های آن عبارت است از :
- ورم بینی بعد از عمل : ورم بینی بعد از عمل یکی از عوارض طبیعی عمل و واکنش بدن به جراحی است. این تورم موجب انسداد راه های تنفسی و در نتیجه گرفتگی بینی بعد ازعمل می شود.
- وجود اسپلینت یا تامپون : بعد از عمل ، جراح برای حفظ ساختار بینی از اسپلینت استفاده می کند. وجود اسپلینت یا تامپون داخل بینی عامل مهمی در ایجاد گرفتگی بینی است.
- تجمع خون و لخته شدن آن : در روزهای ابتدایی پس از عمل ، احتمال خشک یا لخته شدن خون بعد از جراحی و در نتیجه گرفتگی و کیپ شدن بینی بسیار زیاد است.
- ترشحات مخاطی : در حالت طبیعی و در بیشتر موارد ، بدن در پاسخ به تحریک ناشی از جراحی ، ممکن است مخاط بیشتری تولید کند که تجمع آن در بینی با گرفتگی و مشکل در تنفس همراه است.
- وجود پولیپ یا بافت اضافه : در برخی موارد نادر، ممکن است در بینی پولیپ یا بافت اضافه تشکیل شود که عاملی موثر در گرفتگی بینی بعد از عمل خواهد بود.
- آلرژی و التهاب : گاهی ممکن است برخی از افراد به داروها ، مواد و ابزاری که در طول جراحی به کار می رود واکنش آلرژیک نشان دهند. این واکنش می تواند در عملکرد سیستم تنفسی اخلال ایجاد کند و باعث گرفتگی بینی شود.
مدت زمان گرفتگی بینی بعد از عمل
مشکلات تنفسی و گرفتگی بعد از جراحی بینی معمولا ظرف مدت 2 تا 4 هفته بهبود می یابد. در حقیقت ، این مدت زمان به روند بهبود و مراقبت های بعد از جراحی بینی بستگی دارد. در صورت کاهش تورم ، گرفتگی نیز برطرف خواهد شد. اگرچه ممکن است رفع ورم بینی بعد از عمل تا چند ماه هم طول بکشد.
راه های رفع گرفتگی بینی بعد از عمل
برای درمان و کاهش کیپ شدن بینی بعد از عمل بهتر است طبق توصیه و دستورالعمل های جراح تا زمان بهبود بینی عمل کنید. در بخش زیر ، دکتر مجتبی ملکی ، بهترین جراح بینی تهران ، به مهم ترین راه های درمان گرفتگی بینی بعد از رینوپلاستی اشاره می کند :
- دستورالعمل های جراح و مراقبت های بعد از عمل را با دقت رعایت کنید و پشت گوش نیندازید.
- داروهای ضد التهابی را که جراح برای کاهش تورم و التهاب تجویز می کند به موقع مصرف کنید.
- شست و شوی بینی با سرم نمکی استریل یا اسپری هایی که جراح تجویز می کند به کاهش مخاط و لخته های خون و در نتیجه باز شدن راه های تنفسی کمک می کند.
- حفظ رطوبت هوای محیط با استفاده از دستگاه بخور می تواند در مرطوب نگه داشتن محیط بینی موثر باشد و تنفس را آسان تر کند.
- خودداری از از فشار دادن یا تمیز کردن بینی و ور رفتن با آن در کاهش گرفتگی بینی بعد از عمل و جلوگیری از عوارض احتمالی نقش بسزایی دارد.
- بالا نگه داشتن سر هنگام خواب و استراحت و قرارگیری آن در راستای بدن به جلوگیری از افزایش تورم و گرفتگی بینی کمک بسیاری می کند.
بهترین اسپری برای گرفتگی بینی بعد از عمل
استفاده از اسپری های مناسب برای رفع کیپ شدن بینی بعد از عمل در صورتی که جراح تجویز کند و صلاح بداند ، در کاهش گرفتگی موثر است. اسپری بینی اکسی متازولین یکی از راه های موثر برای کاهش گرفتگی و درمان بینی کیپ شده است که البته بهتر است در این مورد با جراح خود مشورت کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم ؟
اگر گرفتگی بینی بیش از ۳ تا ۴ هفته طول بکشد یا با علائمی مانند درد و تب شدید یا ترشحات چرکی و غیرطبیعی همراه باشد ، لازم است تا در اولین فرصت به جراح خود مراجعه کنید. بهترین جراح بینی تهران با اقدام به موقع راهکارهای درمانی مناسب را به کار خواهد گرفت.
اگرچه گرفتگی بینی بعد از عمل و مشکلات تنفسی ناشی از آن مشکلی موقتی است ، نیاز به انجام مراقبت های بعد از عمل و رعایت توصیه های جراح دارد تا بتوان آن را به خوبی مدیریت کرد. با سپری شدن روند بهبود ، این گرفتگی ها برطرف شده و تنفس به حالت طبیعی باز می گردد.
ثبت نام
"(*)" indicates required fields